Auto leasen of kopen: wat is voordeliger voor jou?

Ben je toe aan een nieuwe auto, maar weet je niet of je moet leasen of kopen? In dit artikel helpen wij je op weg. Soms is een auto leasen voordeliger, maar in andere gevallen is het kopen van een nieuwe auto weer goedkoper. Hier zetten we de belangrijkste afwegingen voor je op een rij.

Tweedehands auto kopen

Een tweedehands auto kopen is bijna altijd goedkoper dan private lease of het aanschaffen van een nieuwe auto. Maar daar staat meestal tegenover dat je vaak in een minder luxe model rijdt. Wil je in een mooie auto rijden die voorzien is van moderne technische snufjes en veel comfort? Dan zul je toch echt moeten kiezen tussen een nieuwe auto kopen of er eentje leasen.

Voordelen van een auto leasen

Als je een auto leaset, dan ben je niet de eigenaar van de auto. Dit betekent dat de leasemaatschappij de meeste verantwoordelijkheden en kosten voor de auto draagt.

Dit zijn een paar belangrijke voordelen van private lease:

  • Je hebt geen onverwachte kosten. Elke maand betaal je een vast all-in bedrag voor je auto. De kosten voor verzekeringen, motorrijtuigenbelasting, onderhoud, keuringen, reparaties en pechhulp hoef je dus niet te betalen. Het enige waar je naast het maandbedrag zelf voor betaalt zijn de brandstofkosten en een eventuele eigen bijdrage (in het geval van schade).
  • Je weet elke maand precies wat je kwijt bent aan je auto.
  • Je hebt altijd (vervangend) vervoer. De leasemaatschappij zorgt ervoor dat je bij pech weer zo snel mogelijk onderweg bent. En als je auto gestolen wordt, dan krijg je een ander of nieuw exemplaar.
  • Je hebt geen spaargeld nodig. Omdat je telkens maar een laag bedrag per maand kwijt bent aan je leaseauto, hoef je niet in één keer een flinke hap geld neer te tellen voor je auto.
  • Je hoeft je niet druk te maken om de waardevermindering (afschrijvingskosten) van de auto.

Voordelen van een auto kopen

Een auto leasen neemt veel zorgen uit handen. Toch kan het in sommige situaties goedkoper zijn om zelf een auto te kopen. Als je genoeg spaargeld op de bank hebt staan, bijvoorbeeld.

Dit zijn een paar belangrijke voordelen van een auto kopen:

  • Je bent volledig vrij om te kiezen welke auto je wil rijden. Bij private lease ben je gebonden aan het aanbod van de leasemaatschappij.
  • Als je koopt zonder een lening af te sluiten, dan heeft dat geen invloed op een nieuwe hypotheek. Als je een auto leaset of een andere lening afsluit, dan kun je daardoor meestal minder lenen bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek.
  • Als je veel schadevrije jaren hebt, dan betaal je een stuk minder verzekeringspremie. Met private lease bouw je geen schadevrije jaren op voor ieder jaar dat je geen schade rijdt, omdat de auto meestal niet op jouw naam staat.
  • Als je minder dan 10.000 kilometer per jaar rijdt, is een auto kopen vaak goedkoper dan private lease.