Zo houd je je eettafel langer mooi

Een eettafel, dat is een centrale plek in je huis. Een plek waar geleefd wordt. Waar jij en je gezinsleden iedere dag samen aan tafel gaan, en de dag eens rustig doornemen. Waar je vrienden en familie aan uitnodigt, om samen te eten en daarna nog lang na te borrelen met een goed glas wijn. Maar het is ook de plek waar je kinderen misschien hun huiswerk wel aan doen, of eindeloos aan zitten te knutselen en kleien. Waar je zo nu en dan thuis een dagje aan werkt, of waar je samen een bordspel aan speelt. Een tafel kortom die volop gebruikt wordt, voor allerlei doeleinden. Zeker wanneer je tafel van kwetsbaar materiaal is gemaakt, zoals zacht of onbehandeld hout, levert dat vaak de nodige beschadigingen op. Dat is niet zo heel erg, je mag best zien dat er aan de tafel geleefd wordt. Maar je tafel binnen een paar jaar zodanig beschadigd zien worden dat hij echt niet mooi meer is, dat wil je natuurlijk voorkomen. Maar hoe doe je dat?

Bescherm je tafel tegen vlekken

Aan een eettafel wordt vaak heel veel gedaan, maar uiteindelijk gebruik je hem voor het grootste deel om aan te eten. En iedereen weet dat daar wel eens iets bij gemorst kan worden. Een hapje pasta, met lekkere oranje saus, die van je vork zo op de tafel valt. Spetters jus die buiten je bord belanden. Een hap lasagne die bij het opscheppen naast het bord belandt. Of een glas rode wijn dat wordt omgestoten, met alle gevolgen van dien.

Waar gegeten en gedronken wordt, daar wordt gemorst, niks aan te doen. Wat je wel kan doen, is voorkomen dat de gevolgen desastreus zijn. Is je tafel kwetsbaar voor vlekken, dan kun je deze maar beter beschermen dan dat je binnen no time met een lelijk tafelblad zit. Een doorzichtig tafelzeil gebruiken is heel makkelijk en weinig ingrijpend, en je ziet je tafel er gewoon doorheen. Leg het ook op tafel als je kinderen eraan willen verven, knutselen of kleien, want ook dat kan lelijke vlekken geven.

Kleine deukjes kun je ook vaak voorkomen

Niet alleen vlekken kunnen je tafel verpesten, ook deukjes en krasjes maken hem op termijn niet mooier. Ook hierbij geldt weer dat je best mag zien dat de tafel gebruikt wordt, maar dat je een gebutst en bekrast geheel wilt voorkomen. Een molton tafelbeschermer kan je daarbij goed helpen. Dit wat dikkere materiaal vangt de ergste klappen op, en voorkomt zo een groot deel van de beschadigingen. Leg hem onder een tafelkleed tijdens het eten, of gebruik hem los als je bijvoorbeeld aan tafel gaat zitten werken. Extra voordeel is dat het molton ook veel vocht op kan nemen, dus gaat er eens een kopje koffie om, wordt dat netjes geabsorbeerd, en hoef je je ook niet meteen zorgen te maken over vlekken.